сряда, 21 ноември 2007 г.

Гледали ли сте този филм?





"No man's land" няма нищо общо с представата ви за военен филм. Съвместната продукция на шест държави руши каквито и да е било представи изобщо.Това са 97 минути на границата между войната и мира, между хумора и омразата, между живота и смъртта. "Ничия земя" на Данис Танович ще ви остави дълго след края си да "зяпате" черния екран с белите финални надписи, да слушате потресаващо въздействаща балканска музика и да си мислите...Един човек лежи ранен , стиснал в ръката си снимка на любимата жена...
От другата страна нещата изглеждат винаги по-различни.
Един човек се събужда върху "скачаща" мина и ако само дори се "почеше" в радиус от 50м, всичко ще бъде в руини. В същото време босняк и сърбин, попаднали в средата на нищото, спорят за това кой е започнал войната и този, който е "на мушка" е длъжен да се признае за виновен. "Да, ние започнахме войната" обаче няма никакво значение нито за тези в окопа, нито за другите извън него...Последиците са еднакви за всички...Опожрени къщи и села, загубени каузи, мъртви тела на живи хора, насилие, нечовешки военни изобретения като мини, невъзможни за обезвредяване...Докато "шибаните балканци" се изтребват един друг, светът все още не знае за войната в Босна - такава, каквато е тя наистина...Филмът е нов прочит върху историята на Балканския конфликт- абсурдно жесток, но истински. Препоръчвам го на всички, които се интересуват от качествено кино.

2 коментара:

Александър Кръстев каза...

Айде, разрешавам ти да го смъкнеш и да го изгледаме у нас с още 100 мангала...

Kraska каза...

чочи, след като вече успях да те накарам да го гледаш, можеш дори да ми кажеш дали съм права да го харесвам толкова много:)