сряда, 21 ноември 2007 г.

За skype общуването




Един "емотикон" ти се хили виновно от монитора. Това трябва да е малката ти сестра, която вероятно е направила нещо и е намерила най-сигурния начин (само тя си мисли така ) да ти го съобщи. Друг "подобен" ти се мръщи и те пита защо си пред компютъра, когато трябва да си другаде...Това е майка ти, която въобще не и се играе роля на емотикон...Цветята и целуващите човечета са от любовта на живота ти, учаща в престижен университет на другия край на света.



Което си е вярно, вярно е...Има едно огромно предимство на skype комуникацията и то в липсата на пространствени ограничения в нейното осъществяване. Според нечие ( може би по-скоро мое) неписано правило, ако срещнеш някого веднъж и поискаш тази среща да се повтори във времето, тя ще се повтори, не само защото е правило, но и защото много го искаш. В повечето случаи обаче, когато съм имала възможност да го проверя, за съжаление, не действа.



Днес skype трябва да е нечия ( защо не моята ) компенсация за нереализуемите срещи и за непроведените разговори...

Той - от Липетск, Русия, при -30 градуса по целзий, тя - от София, България, (някъде около +3 ).Няма значение на какъв език не ще се разберат, нито дали ще си говорят или пишат.



А от другата страна...



"- Краси, къде сиииии...



"– Антоннннн, тук ли си...



Краси си е тук, в София, а Антон - в Липетск, Русия, където говорят, че тази зима ще бъде около -50 градуса по целзий. И всъщност той и тя никога не са се срещали наистина втори път по логиката на правилото. За да са се загубили един друг в Никъдето вероятно просто интернетът на един от двамата "се е скапал" ( по-добре неговият ) и сега в прозорчето на техния разговор, оцветено в сиво, има две непрочетени съобщения.



"Непрочетени съобщения" има и в нормалното общуване, вярно. И за съжаление, там трудно бихме се оправдавали с качеството на интернет - връзката. Все пак няма нищо по-хубаво дори и от опита да ги прочетеш, или да започнеш отначало, или да се върнеш малко назад. Skype няма тази сила. Не ти дава мотивацията да го направиш.



За да може Краси и Антон нистина да се срещнат, има само един вариант. Те всъщност са 1 и половина. Или Краси да забегне за Липетск, което няма да стане (-50 градуса дори не мога да си ги представя ), или Антон да дойде в България. Това може да се случи, но не в skype пространсрвото. Хората не пътуват, скайпвайки. Истината е, че където и да местите мишката, все си оставате на столчето, пред компютъра. Докато Антон не си вземе единадесетте изпита и не получи червена диплома ( дай боже да получи ), докато не събере парички, за да си купи билет, той няма как да се види с Краси.



Това е факт. Скайп е "най-емоционалният" и "умен" чат, прекрасна възможност да разговаряш с някого, когото искаш да срещнеш поне още веднъж, и в същото време е толкова тъжно замислен - да гради илюзии за близост. Чрез него можеш само за пореден път да се убедиш, че единственият начин да бъдеш с някого, е наистина да бъдеш с него. Да бъдеш Краси или Антон, а не емотикон, глупаво усмихващ се без дори да му се смее. Имаме да си споделяме толкова неща. А някои от тях изобщо не са смешни.

1 коментар:

Анонимен каза...

E, ma4e, ti nameri s koi da dade6 primer, ama moi si problem, 4e popadnah na tazi publikacia...
Ina4e otnovo si gesotko prava, daje sq 6e ti pi6a po skype da te 4uq, 4e ne6to....
vanq