понеделник, 7 април 2008 г.

Огледалце, огледалце...



Какво, мислите, вижда африканското слонче от списанието "National Geographic", когато се погледне в огледалото? Разбира се, в началото отчита самото огледало... Просто предметът. Казва си : "Я, какво интересно нещо има тук!"Малко по-късно, при по-далечно и внимателно вглеждане африканското слонче ( доказано е ) може и да се разпознае в отражението...Може и да реши, че изглежда по-различно от миналия петък... С 100 килограма по-дебело.



Вижда ли нещо овцата, според вас, в себе си, гледайки се в огледалото?! Не, не вижда коза, просто нямах друга снимка. Ако кажете на овцете, че всички са едни и същи, те жестоко ще ви се обидят и ще се "изорят" да се оразличат една от друга. Ще се цопнат в боя, за да станат черни, ще започнат да буйстват в стадото, да блеят срещу слънцето или луната ( както дойде ) и изобщо могат дори да станат като героите от един много смешно-страшен филм на ужасите, в който "кротките като агънце" ръфат човешко месо и нападат в гръб и само когато е тъмно. Нека обаче не навлизаме в сферата на научната фантастика, има кой да влиза в нея... Бог да ги прости.
Доказано е също, че овцете, подобно на приматите, разпознават различни лица: около 50 други овце и 10 човека. Така, че когато отидете на село, не се учудвайте, когато "Гинка" ви се зарадва и ви бутне с мокър нос. Вие, вероятно, сте между хората ( не, овцете ), които е успяла да запомни и без проблем разпознава...


Какво вижда мъничката Рая, залепила личице на стъклото? Все още Рая не може да знае, че момиченцето с два смешни предни зъба отпред, което се навежда да я целува, е тя... Може би скоро ще разбере. За сега собственото й отражение я кара да се смее от щастие и да целува, и да целува. Рая се харесва още преди да се е опознала и това е добре...



Няма да ви лъжа. Когато аз се погледна в огледалото, не виждам слонче... :) Иска ви се... По-скоро виждам красива газела... Иска ми се... Истината все пак е, че когато се погледна в огледалото вече ( не винаги е било така ) виждам много, много възможности... Не винаги е било така. Просто, за разлика от мъничката Рая, защо не и от дебелото слонче и черната овца, вече се познавам... донякъде.



Защото няма иделани хора ... Просто не съществуват огледала, в които те да се огледат... В залата за смях сме. Всички. Без изключения. Там някъде. Понякога сме "криви", понякога излизаме "дебелоглави", за добро или лошо, понякога сме "кръгли"... глупаци. Понякога се харесваме дори и с пъпка на носа. Хубавото, когато се погледнеш в "огледалото" и видиш много възможности, е в това, че не само ги виждаш. Хубавото е, че можеш да се възползваш от тях, да ги "изиграеш"... по най-добрия начин. И това не е само суета. Нарича се себеуважение, нарича се самочувствие, нарича се ценност...Нарича се знание, упоритост, кураж, постоянство, смелост, дързост, вяра, красота, чар, инат... И има собствена визия... Не три в едно, не четири в едно, не пет ( специално за Ваня ) в едно... А всичко, всичко и най-доброто... за този "вид". Ако все още се чудете за какво ви говоря, време е да се погленете в "огледалото". Спокойно. Африканското слонче е в Африка ( по дяволите, надявам се да го видя в естествената му среда някога ), овцете са на село, другите- във филма на ужасите, лигавят колкал от човек, маймуните са в зоологическата градина през по- голямата част на годината и отвреме навреме- в автобуса, в Народното събрание, в магазина и понякога много близо до вас... Така, отдясно... Ала все пак единственото, което може да видите в огледалото... е..
Себе си. Какво по-хубаво от това?!








6 коментара:

Анонимен каза...

Красинка, това за маймунките за мен ли се отнасяше, защото често се падам от дясната ти страна..като изключим обидата , статията ти е както винаги..красива:)

Александър Кръстев каза...

Не, отдясно стоя аз. Когато се появя, де :)

Kraska каза...

Може би, ако се появяваш по-често, ще минеш отляво...Чувала съм, че там е по-добре... :)

Анонимен каза...

Az vidqh li se v statiqta ili tai mi se stori. Kraseeeeee, ve4e imam malko mqsto za 6tastie. Po4ti mi se osa6testvi me4tata da napi6e6 statiq za men. Ama to kakvo da pi6e6...trqbva da stana "gplqma" rabota i togava. Za sega sam golqma edinstveno v ogledaloto...hahaha
Ina4e statiqta e unique...tam za samo4uvsvieto - eh, dai mi tvoeto ogledalo da si go vidq, ama neka da izkarva po-slabi4ko, 4e duparanata mi e ne6to napra6tqla...
Sega i az 6te napi6a edna statiq kato komentar...
E, bazikam se, be Krase...
Kak gi izmislq6 tez' ne6ta...hubavo zvu4at, galqt mi u6enceto...mmmm
Vanq

Boyan Zahariev каза...

Ще започна с коментара "на 4 очи": Много добра... както винаги. И продължавам:
И аз седя отдясно, така че май много маймуни станахме:))) Пък и вляво не лошо, де :))
Иначе е много важно да си имаш едно такова "огледало", което да ти казва колко си хубав, въпреки всичките ти недостатъци (нали няма перфектни хора), да те кара да се усмихваш на самия себе си и заради самия себе си, а и заради "огледалцето". Пък то ("огледалцето") може и да е "мече".

Анонимен каза...

Inache ideqta s topvaneto v boqta ne mislq che e tolkova lo6a!
Az mai vijdam edno murzelivo naposleduk ....